Llegendes de CatalunyaTardor

ESTIUET DE SANT MARTÍ – LLEGENDA

Què és l’Estiuet de Sant Martí i a quina època de l’any arriba?

Joan Amades, Barcelona 1890–1959, etnòleg i folklorista català, va escriure molts llibres sobre cançons, diades, rondalles, refranys, costums i creences catalanes.

En la seva obra Costumari Català. El curs de l’any, referent al folklore dels Països Catalans, on parla sobre els costums de cada poble i el que la gent feia per tradició cada dia de l’any, explica que al novembre després dels primers dies de fred, cap a mitjans de la tardor, es produeix l’anomenat Estiuet de Sant Martí.

Entre moltes llegendes sobre l’Estiuet de Sant Martí, Joan Amades explica que un dia de tardor que feia molt fred, Sant Martí va arribar a Catalunya i va a allotjar-se a una casa de pagès dels afores de Barcelona, on el van tractar molt bé. El pagès es va queixar de “les fredorades primerenques” que produïen la pèrdua de les collites i la misèria del món. L’home va commoure al Sant qui va fer que pel voltant de la seva festa, la temperatura fos una mica millor “i els esplets fossin més forts per a resistir les gelades i fredors de la hivernada”. Aquest temps és conegut com L’Estiuet de Sant Martí.

El dia de Sant Martí és l’11 de novembre. Es celebra en molts indrets amb festes, balls i cants. Es mata un porc i abans, en alguns llocs, li oferien les orelles i les potes al Sant.

Refranys de l’Estiuet de Sant Martí

  1. Abans de Sant Martí, pa i vi; després de l’estiuet, fam i fred
  2. Com més fort és l’estiuet, guarda’t més del fred
  3. De l’estiuet de Sant Martí, a l’hivernet de Sant Mamet, mig any complet
  4. De l’hivernet de Sant Mamet a l’estiuet de Sant Martí, mig any curt hi comptí
  5. A cada porc li arriba el seu Sant Martí

Autora de l’article: Marta Moreno 

També t’interesserà

FESTA MAJOR - FIRES I FESTES - PROVEÏDORS PER FIRES I FESTES - festes majors - FESTA CATALUNYA