La Fira de Santa Llúcia

La Fira de Santa Llúcia és una de les populars de Catalunya. Des del 1786 fin a l’actualitat podem gaudir de l’ambient Nadalenc en tot el seu esplendor davant de la Catedral de Barcelona. Aquest any, del 24 de novembre al 23 de desembre, no et perdis la gran àmplia varietat de productes que hi podràs trobar.

La Fira de Santa Llúcia

Les parades de la Fira de Santa Llúcia s’agrupen en quatre sectors:

  1. La sección de pessebres i figures: Hi trobareu tot el necessari per muntar el vostre pessebr com com coves, figures, espelmes, etc. 
  2. La secció verda: Amb tota la vegetació, com la molsa, el suro, branques d’eucaliptus i similars.
  3. La secció d’artesania: On trobem tota mena de productes artesanals i complements, com ara roba, joies, objectes de decoració, et
  4. La secció musical: Posa a la disposició dels visitants simbombes, panderetes i més instruments de tradició nadalenca.

Breu història de La Fira de Santa Llúcia

Com s’ha esmentat anteriorment, el 1786 consta com el primer any en el que es va fer la primera Fira de Santa Llúcia ja que hi ha dues fonts que ho corroboren: la primera de Rafael Amat, amb el sobrenom del Baró de Maldà, un aristòcrata i escriptor català del s. XVIII (1746-1818), on en una crònica de títol Calaix de sastre relata un 13 de desembre a la Catedral.La segona font ens arriba del gran folklorista i autor del costumari català Joan Amades (1890-1959), on confirma la primera data on consta aquesta fira, el 1786. 

Amades també ens explica que Santa Llúcia com la patrona de les modistes, sastres i tota persona relacionada amb l’art de l’agulla, així com els cecs; és per aquest motiu que se la coneix com a l’advocada de la vista.

La Fira de Santa Llúcia

La Fira de Santa Llúcia va arribar a ser una fira tant important a la època que ni tant sols les calamitats del moment, com l’epidèmia de febre groga que va terroritzar a Barcelona l’any 1860 va impedir-ne la celebració. 

Amades també relata que al s.XIX la fira estava separada, per començar es feia fira de pessebres tres dies: per la Puríssima i Sta. Llúcia, a la plaça de la Catedral; i per St. Tomàs, a les places del Pi, de St. Josep Oriol i del Born. En aquestes fires destacaven les figures, casetes, construccions i elements propis del pessebre. En canvi, el material per a la construcció del paisatge com la molsa i d’altres elements herbes, es venien en una altra fira a les escales de la Seu. Durant el temps les dues fires van anar creixent tant que van acabar ajuntant-se i creant La Fira de Santa Llúcia tal com la coneixem avui en dia.

Fira de Santa Llúcia, la Fira de les Noies

També se’n diu que la Fira de Santa Llúcia era coneguda com la fira de les noies“, perquè es creia que era un bon lloc per concertar casaments. Les noies de les rodalies anaven acompanyades de les seves mares, ben vestides i enjoiades, per buscar pretendents.

La Fira de Santa Llúcia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aquest any no perdeu l’oportunitat de passegjar per La Fira de Santa Llúcia, una fira amb més de 200 anys d’història. Segur que no us en podreu estar de comprar  la figura més popular dels pessebres catalans, El Caganer, que en els nostres temps, s’ha convertit en un element de sàtira a través de representacions polítiques, membres d’algunes famílies reials, jugadors de futbol, etc.  

Trobeu aquí tota la informació sobre la Fira de Santa Llúcia d’enguany.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *