Castellers origen: Història i curiositats que et sorprendran
Alguna vegada hast pensant en quin és l’origen dels castellers? Els castellers són un dels orgull de les tradicions Catalanes i des del 2010 els castells són patrimoni cultural inmaterial de la humanitat per la UNESCO i són presents a la majoria de fires i festes de Catalunya. Amb el lema “força, equilibri, valor i seny“, els castells són una impactant targeta de presentació dels valors Catalans al món. Ens emocionen, ens fan bategar el cor a mil i ens fan sentir orgullosos de les nostres tradicions, però exactament, quin és l’origen dels castells?
Castellers Origen
L’origen dels castellers es troba a la moixiganga o ball de valencians del segle XVIII. Es tractava d’una representació dansada en la que amb exercicis gimnàstics i torres humanes on es representaven escenes de la passió de Jesucrist, encara que també podia representar alguns altres arguments. Aquest ball es va estendre a l’àrea de Tarragona-Reus-Valls però va anar evolucionant fins a que es va suprimir la part del ball per donar pas exclusivament a realitzar estructures castelleres cada vegada més elevades.
La primera actuació documentada d’un castell data del 2 de Febrer del 1801 a les Festes de la Verga de la Candela a Valls, Tarragona.
En el seu origen els castells, i durant 200 anys, fou una activitat reservada exclusivament als homes. La incorporació de la dona al món casteller va venir de la mà dels Minyons de Terrassa al 1970. Quan es va fundar, la colla va acceptar la participació de les dones per primera vegada i aquest fet es va generalitzar a la resta de les colles poc a poc. La incorporació de les dones ha estat clau per la seva expansió i fenòmen sociocultural que ha esdevingut actualment.
Estructura d’un castell
A baix de tot d’un castell i trobem la pinya, formada per varies persones que poden ser de la colla o també voluntaris. Seguidament hi trobem el tronc,que son els pisos que veiem que s’elven i formen la part central del castell. Seguidament hi ha els dosos que donen inici al pom de dalt, l’acotxador, i per finalitzar, l’anxaneta.
Quan sentim per exemple 4 de 8 amb folre i manilles, estem davant d’un Castell de vuit pisos i a cada pis hi ha 4 castellers. El folre és un grup de reforç que es col·loca al segon pis (com si fos una segona pinya) i les manilles, és un altre grup de reforç al tercer pis.
Els castells més alts de la historia que s’han pogut descarregar fins ara han estat 3 de 10 i 4 de 10 amb folre i manilles.
Vols ser casteller o castellera?
Formar part d’una colla castelleres és ben fàcil. Tothom és benvingut, tinguis l’edat que tinguis, siguis d’on siguis, hi podràs participar. Fins i tot pots anar prèviament a veure algun assaig per provar. Les colles castelleres són formades per centenars de persones de totes les complexitats per formar diversos castells de diferents característiques. Les persones amb complexitat més robusta troben el seu lloc als baixos del Castell i les persones amb menys pes ocupen les parts més altes dels castells. Hi ha colles Castelleres arreu de Catalunya. Informa’t de la que et queda més a prop aquí (link a article colles castelleres de Catalunya)
On puc veure castells?
Si vols consultar l’agenda castellera ho pots fer la pàgina oficial de La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya on podràs veure a quines actuacions asistir durant tot l’any.
Si vols asistir de públic juntament amb 7000 persones més a l’actuació castellera més gran, no et perdis el Concurs de Castells de Tarragona que se celebra a principis de la tardor de cada any parell.
Els guanyadors del XXVI Concurs de Castells van ser Els Castellers de Vilafranca i els grallers de la Colla Vella van ser els guanyadors del concurs de grallers i timbalers d’aquesta edició.
Els Castells també son molt típics a les fires i festes que celebren les ciutats i pobles de Catalunya. Consulta aquí el calendari de Festes 2022