Castellers

La Música de Castells

La música de castells és un element molt important que acompanya totes les construccions castelleres. Els grallers i tabalers  son una peça clau en una colla castellera i interpreten diferents peces durat una diada o actuació castellera.

Molts dels tocs que sentim avui en dia durant una diada castellera, van ser recollits en documents escrits a finals del segle XIX i principis del segle XX.

Els principals tocs que sentim avui en dia durant una actuació castellera són el toc de matinades, el toc d’entrada a plaça, el toc de castells, el toc de vermut i el toc de processó.

Toc de matinades

Aquesta peça és interpretada el primer matí de Festa Major i també el matí abans de començar l’actuació anunciant la celebració. Temps ençà fou utilitzat per despertar a la gent del poble pel matí, entre les 3 i les 5 de la matinada, i paraven a les cases de les famílies més importants per fer-hi una dansa.

Toc d’entrada a plaça

Es toca quan la colla entra a la plaça, normalment amb un pilar caminat. Quan es carrega el pilar sentireu el toc de castells i quan el pilar comença a caminar, el toc d’entrada a plaça.

Toc de Castells

És la més coneguda i s’interpreta quan els castellers estàn construïnt un castell acompanyant als components de la colla mentres carreguen i descarreguen el castell. El toc de castells és molt últim per els castellers que formen la pinya, ja que segons la part de la cançó que s’escolta, saben si l’anxaneta ja ha culminat el castell o si està reculant i així poden administrar les seves forces.

Aquí podeu veure  un exemple de Toc de Castells dels Castellers de Vilafranca amb un espectacular 3 de 10

Toc de Vermut

S’interpreta al final de l’actuació castellera per tot el conjunt de grallers de les diferents colles. Originàriament, quan una família benestant convidava als grallers a fer el vermut, la colla ho agraïa interpretant aquest toc. 

Toc de processó

Com diu el seu nom, es toca durant la processó a la Festa Major, on balls i comparses van pels carrers i places més importants de la vila acompanyant la imatge del patró o la patrona.

També t’interessarà