Tardortradicions

L’origen de La Castanyada

L’origen de la  Castanyada i Tots Sants el trobem a les cultures paganes com ara la Celta, però a partir del segle IX i sota la influència cristiana,  va esdevenir una festa per celebrar el dia dels difunts, aportant un sentit de resurrecció. Celebrada el dia 31 d’octubre, just un dia abans de Tot Sants l’1 de novembre, la Castanyada s’ha estès com una gran tradició de menjar castanyes, els panellets, i moniatos amb la família.

Una de les llegendes diu que antigament els campaners repicaven les campanes de les esglésies durant tota la nit, rotant-se entre ells i durant els descansos menjaven castanyes i bevien Moscatell per escalfar-se.

Per altre banda la gent, i sobretot els infants, es concentraven a les places per menjar-les, organitzant llavors grans castanyades populars.

L’origen de La Castanyada

L’origen dels Panellets

Es diu que els panellets tenen origen musulmà, ja que els primers testimonis provenen de l’Illa de Mallorca, una de les illes amb un domini molt important en el període històric de l’Islam. Arribaren a Barcelona, on va acabar tenint una gran popularitat. En comptes de vendre’ls, es sortejaven als antics cafès i sobretot en l’entorn de les Rambles on es feien grans rifes per poder obtenir aquests saborosos dolços.

La castanyada - L'origen de la castanyada - l'origen dels panellets

Durant la nit, a les cases de tot arreu del territori Català les famílies  deixaven els panellets a la taula per oferir-los als difunts. La tradició deia que durant la nit de Tots Sants els familiars morts inspeccionaven si els seus descendents els recordaven seguint la tradició i si no era així els podien jugar “males passades”.

Esperem que hagis après molt sobre l’origenen de la Castanyada, ara a gaudir-la am família i amics!

Font: Altres Barcelones 

Descobreix aquí les  festes que hi ha a Catalunya per la Castanyada.

FESTA MAJOR - FIRES I FESTES - PROVEÏDORS PER FIRES I FESTES - festes majors - FESTA CATALUNYA