Activitats en familiaActivitats en famíliatradicions

Guia bàsica dels boletaires – Descobreix-la!

Voleu saber els secrets dels boletaires? No us perdeu cap consell d’aquesta breu guia bàscia de com trobar bolets!

Des de principis d’octubre fins a finals de desembre és la temporada perfecte per trobar arreu del territori. Un cop les pertorbacions han acabat, amb la recuperació de les temperatures i si no entra el vent, donarà lloc a l’activació dels boscos i el començament del període, curt, de bolets abans de les primeres glaçades. Desprès, quan el període s’acabi, només trobarem Fredolics, que són els únics bolets que aguanten aquestes temperatures.

Tot i això, enguany, la temporada de bolets no està complint les expectatives ja que a causa del canvi climàtic, les estacions estan canviant, i això afecta directament a la duració de la temporada per trobar bolets.

Quines són les zones preferides pels boletaires?

Cada tipus de bolet, està adaptat a un clima determinat, per la qual cosa no tots els indrets amaguen les mateixes espècies (prats, boscos caducifolis, boscos de coníferes, etc..).Els Moixerons i Carreroles apareixen en prats i clarianes herboses dels boscos formant erols. Per altre banda, alguns com els ceps i les rovellons es troben en zones més boscoses. Dit això, la seva presèn cia i abundància estarà determinat per la climatologia (temperatures, pluviositat i el vent).

boletaires

Durant tot l’any podem trobar fongs, però la major quantitat la trobarem a la tardor i primavera que són les estacions de referència de la temporada de bolets. Així doncs, segons l’època de

 l’any i les condicions meteorològiques, trobarem unes o altres tipologies de bolets, en més o menys quantitat.

Fent un recull de les zones més productives del país, el boletaires destaquen les com

arques del Prepirineu i Pirineu que són les dos zones amb més riquesa boletaire, encara que la Catalunya Central i les

 serralades del Prelitoral, també solen albergar gran quantitat de bolets.

Un exemple n’és l’Alt Urgell on els bolets son molt abundants, però el Berguedà juntament amb la Cerdanya, la Garrotxa, el Pallars Sobirà, el Ripollès i el Solsonès també són comarques molt riques en bolets.

També és cert que els experts en boletaires no comparteixen els seus secrets ni on els troben, per això és molt millor anar-hi acompanyat d’algú amb experiència.

Si vols veure les diferents espècies de bolets, pots trobar més informació aquí

Boletaires - on trobar bolets

A tenir en compte a l’hora de collir bolets

  • No talleu els bolets: per evitar un major impacte a l’ecosistema cal arrencar-los, com també cal no sobre explotar els boscos.

  • Coneixement de la zona: Un altre punt important a tenir en compte és el coneixement de la zona, ja que la muntanya és de vegades perillosa i perdre’ns no seria una bona experiència.

  • Porteu mòbil: Porteu sempre a sobre el mòbil per poder trucar en cas de qualsevol emergència.

Esperem que aquesta petita guia bàsica de com trobar bolets us ajudi i recordeu, que si no en trobeu, no desespereu, amb l’excursió, la bona companyia, i un bon dinar, ja val molt la pena!

Ah, i per estar informats de les fires boletaires arreu de Catalunya no us perdeu l’agenda de cap de setmana .

FESTA MAJOR - FIRES I FESTES - PROVEÏDORS PER FIRES I FESTES - festes majors - FESTA CATALUNYA