Fires i Festes de Catalunya

ELS 10 MILLORS CARNESTOLTES DE CATALUNYA

Preparats per celebrar el Carnestoltes com es mereix? El Rei carnestoltes arriba disposat a encomanar la gresca i la disbauxa durant una setmana desenfrenada arreu dels municipis catalans i del món. Enguany el celebrem del 28 de febrer al 6 de març. A continuació t’explicarem tot el que necessites saber sobre el carnestoltes: Perquè el celebrem? Quin és el seu orígen? Carnestoltes o carnaval, quin és el mot correcte? Quins són els millors carnestoltes de Catalunya? Comencem!

ORÍGEN DEL CARNESTOLTES – PER QUÈ EL CELEBREM?

El carnaval o carnestoltes, és una festa mòbil celebrada set setmanes després de la primera lluna plena després del solstici d’hivern. Se celebra la setmana abans del Dimecres de Cendra, dia en què comença la Quaresma, que és el quarantè dia abans de les Pasqua. En aquests 40 dies, el cristianisme es prepara per a la Setmana Santa amb l’objectiu d’establir un període de reflexió i penitència. Les dates del carnaval sempre variaran en funció de com quedin les dates fixades per la Pasqua.

A Catalunya, la Quaserma es representa amb una dona gran (La Vella Quaresma) amb set cames, les quals representen les 7 setmanes, i portant un bacallà a la mà.

El primer dia de la Quaresma (Dimecres de Cendra), és l’últim dia de carnaval. El dijous anterior al Dimecres de Cendra, és Dijous Gras o Dijous Llarder, dia en què és tradició menjar coca de llardons i també botifarra d’ou, blanca o negra i truita de botifarra. Per tant Dijous Gras és el tret de sortida tradicions a les festes de carnaval arreu de Catalunya. Dijous llarder, botifarra menjaré!

Dijous Gras arriba el Rei Carnestoltes, un personatge estrambòtic i esbojarrat que representa la disbauxa i la transgressió que caracteritzarà aquests dies fins el dimecres de cendra. Farà el seu pregó marcant les normes esbojarrades de la setmana i convidarà a tota la ciutadania a unir-se a ell en uns dies de festa, balls, i rues desenfrenades.

Dimarts de carnaval el Rei carnestoltes serà jutjat pel seu mal comportament durant aquests dies i serà condemnat a la foguera en un lloc públic. Abans però, llegirà el seu testament i convidarà a gaudir de la vida despreocupadament.

L’endemà, Dimecres de Cendra, es duu a terme l’enterrament de la sardina, l´últim acte del Carnaval i que posa fi a la festa i enceta el període de Quaresma.

CARNAVAL O CARNESTOLTES – QUIN ÉS EL MOT CORRECTE?

Segons el Gran Diccionari de la Llengua Catalana, l’ús de “carnestoltes” i “carnaval” per nomenar la tradicional festa, ambdós són correctes.

El mot “carnaval” prové de l’italià “carnavale“. El mot “carnestoltes” és el nom utilitzat a Catalunya i a la vegada també designa al ninot de palla que es crema l’últim dia.

ELS 10 MILLORS CARNESTOLTES DE CATALUNYA

CARNAVAL DE SOLSONA

És un dels carnavals més importants de Catalunya i des del 1978 és Festa d’Interès Turístic Nacional. És una de les principals festes del municipi i cada any atrau més de 50 mil visitants.

La Bramada, el Nomenament del Mata-ruc d’Honor, o la Penjada del Ruc de la Torre de les Hores (dissabte de carnaval a la nit), són dels esdeveniments més populars del carnaval de Solsona.

CARNAVAL DE  TERRA ENDINS (TORELLÓ)

Juntament amb el carnaval de Solsona, el Carnaval de Terra endins és un dels més importants de Catalunya.

El “Pullassu”, que dóna el tret de sortida del carnaval del Dijous gras, o Les senyoretes i homenots (divendres) on centenars d’homes vestits de dones i dones vestits d’homes, inunden els carrers de Torelló, o la Rua de Carnaval (dissabte) són uns dels actes més populars de la festa.

CARNAVAL DE SITGES

El carnaval de Sitges és un dels carnavals més famosos de Catalunya i arreu del món. Té més de 100 anys d’història i rep més de 300 mil visitants durant la festa. Les activitats més famoses del carnaval de sitges són la Rua de la Disbauxa (nit de diumenge) i La Rua de l’Extermini, la més emblemàtica (nit de dimarts), i abans de l’enterrament de la sardina, on més de 50 carrosses desfilen i hi col·laboren més de 2000 persones disfressades.

CARNAVAL DE VILANOVA I LA GELTRÚ

Amb més de 250 anys d’història, el carnaval de Vilanova i la Geltrú es diferencia per ser una festa on la sàtira política és la protagonista. Té una profunda crítica social i és tipic que els veïns surtin a “fer vinagre” (sàtira dels esdeveniments polítics que han tingut lloc durant l’any).

També és Festa tradicional d’Interès Nacional des del 1985, i Festa Patrimonial d’Interès Nacional des del 2010.

El carnaval de Vilanova i la Geltrú és l’únic carnaval que es va seguir celebrant durant els anys en el que el Franquisme va prohibir tots els carnavals arreu de l’Estat, ocultat sota el nom “Fiestas de Invierno“.

CARNAVAL DE PLATJA D’ARO

El carnaval de Platja d’Aro, amb una vintena d’activitats a l’aire lliure, és un dels més famosos de la Costa Brava. L’acte més popular és  Gran Rua de Carrosses i comparses del dissabte. Més de 70 colles desfilen i competeixen entre elles. Hi ha  8000 euros en premis!

CARNAVAL DE BARCELONA

El carnaval de Barcelona té 685 anys. Al 1333 ja es troba la primera referència documentada, en una disposició del Consell de Cent on es prohibia llançar taronges i també la regulació de l’ús de les màscares. Els diferents barris organitzen diverses rues presidides pels 7 ambaixadors del Rei Carnestoltes, que representen les 7 viles i 7 pecats capitals.

Aquí pots consultar el programa del Carnaval de Barcelona per districtes.

CARNAVAL DE TARRAGONA

El carnaval de Tarragona és un dels més emblemàtics de Catalunya i té origen en les festes romanes Saturnals, Lupercals i Matronals.

Les rues de Dissabte: La Rua de l’Artesania i la Rua del Lluïment són els actes més populars i principals de la festa. Hi participen unes 3000 comparses i són desfilades espectaculars. També com a activitats destacades cal mencionar la Gala de la Disfressa d’Or o la Baixada del Pajaritu (cursa d’andròmines).

CARNAVAL DE REUS

Un dels actes més populars i coneguts del Carnaval de Reus és la guerra de tomàquets del dissabte de carnaval al migdia. La plaça del Mercadal es converteix en un camp de batalla on la munició són tomàquets i s’hi participa per equips d’unes deu persones.

CARNAVAL DE ROSES

El carnaval de roses se celebra des del segle XVII, i l’acte principal és la Rua que desfila per l’Avinguda Rhode.

CARNAVAL DE SALLENT

Es tracta el carnaval més multitudinari del Bages i rep milers de visites a les seves desfilades. Entre 8 mil i 10 mil persones desfilen a la Rua on es poden veure disfresses de tota mena. El Carnaval de Sallent és conegut com “el Carnaval més animal de la Catalunya Central”.