Salsa Romesco: Com preparar la millor salsa de calçots
La Salsa Romesco és una de les salses més tradicionals de Catalunya. És provinent dels camps de Tarragona i té un ús que engloba una gran varietat de plats, però principalment la acompanyem per menjar Calçots i Xató.
La Salsa Romesco també té diferents noms com ara Salvitxada, Salsa de calçots o Salsa vermella. En tota cas i sigui com sigui el seu nom, estem d’acord en que és una part molt important per a que la nostra calçotada sigui un èxit rotund. A continuació podeu veure la recepta per fer una bona Salsa Romesco per acompanyar les vostres calçotades.
¿Quins ingredients necessitem per fer Salsa Romesco?
- 6 tomàquets escalivats
- 2 pebrots del romesco escalivats (o nyores)
- 1/2 cabeça d’alls escalivats
- 1/2 culleradeta de pebre vermell dolç
- Vinagre de vi blanc
- 15 g d’ametlles torrades
- Pebre negre
- Oli d’oliva
- Sal
Existeixen diverses variants de la recepta, depenent dels gustos, per exemple: Podem afegir una mica de pa torrat podem fer que la salsa es torni més espessa, també podem afegir una mica de bitxo o en laguns casos, una mica de menta.
Preparació i elaboració Salsa Romesco
Preparació
- Desgranar els caps de l’all
- Se’ls hi fa un tall a les dents dels alls, però sense acabar de tallar-los
- Fer un tall en forma de creu als tomàquets per poder-los pelar-los millor
- Posar en remull les nyores un parell d’hores amb aigua calenta, un cop fet els hi traurem la carn
- Preescalfar el forn a 200º
Elaboració de la Salsa Romesco
- Posar els tomàquets en una plata al forn, a sobre d’un paper vegetal
- Al mateix temps col·locar els alls i el pa
- Introduir-ho al forn durant 30 minuts a 200º
- Estar molt atent, els alls i el pa tarden menys de 30 minuts en estar llestos. Quan el pa ja estigui torradet serà el moment de treure’ls
- Complerts els 30 minuts, treure els tomàquets i deixar que es refredin
- A partir d’ara s’hauran d’ajuntar tots els ingredients i començar-los a triturar
- Pelar els alls i afegir-los
- Introduïr el pa
- Pelar tomàquets i afegir-los
- Afegir ametlles i avellanes
- Afegir oli i vinagre
- Per últim afegir la carn de les nyores, la caiena, la romera i el pebre
- Acaba-li de posar sal i tritura-ho fins que quedi una salsa suau
- Ja es pot servir la salsa de romesco