Activitats en familiaFires de CatalunyaFires i Festes de Catalunya

Festa Major de Sant Pau de Torrelles de Llobregat 2019 – Programa d’activitats

La Festa Major de Sant Pau de Torrelles de Llobregat , iniciada antigament en honor a la conversió de Sant Pau (25 de gener), és la festa més tradicional del municipi.  La Festa té com a tret de sortida un repic de campanes, botifarrada,  correfoc, i  la ballada popular de la Tal·lara, donant pas a deu dies plens d’activitats culturals i de lleure com el famós Concurs d’Estelladors, les Matinades, la Baixada de Carretons, la Caminada Popular, la Cursa d’Orientació Nocturna, la Cercavila de l’Esplai,  o l’esbojarrat concurs de l’Hereu i la Pubilla.

Els particulars elements festius de la Festa Major de Sant Pau formen part del patrimoni cultural immaterial de Torrelles:

La Baixada de carretons

Organitzada desde l’any 1989, consisteix en descensos de carretons per les baixades del centre de Torrelles de Llobregat impulsats pels participants o bé per la pròpia inèrcia del vehicle. Els carretons són decorats pels participants de forma divertida i estrafolària que a la vegada també es disfressen en consonància del carretó ideat. Els carretons han de complir un reglament que podeu consultar al web de l’Ajuntament de Torrelles de Llobregat.

El Concurs d’estelladors

Al segle XIX, Torrelles va arribar a ser el principal productor de llenya als voltants del riu Llobregat adicionalment a la seva producció agrícola. Els boscaters, ofici que va desaparèixer amb la pèrdua de valor de la fusta, eren els treballadors del bosc, i en aquest context, al 1983, Torrelles de Llobregat inaugura el Concurs d’Estalladors per la festa Major de Sant Pau. L’objectiu era recuperar l’ofici dels estelladors. Estallar consisteix en obrir troncs de diàmetres diferents amb tascons, una maça o una destral. Avui en dia participen més de 40 persones al Concurs d’Estalladors, i han de mostrar la seva destresa per poder asclar els troncs amb la màxima rapidesa possible. Pels que volen aprendre a estellar, també poden asistir als tallers organitzats.  

El Correfoc

El primer correfoc a Torrelles de Llobregat va tenir lloc al 1984, per la Festa Major de Sant Pau amb els Diables i el Drac del Clot.

El Ball de la Tal·lara

Torrelles de Llobregat és un poble alegre i dansaire, i si no ho creieu, feu sonar la Tal.lara i veureu què passa. Tot el poble comença a dansar! L’origen de ballar la Tal.lara a Torrelles de Llobregat es remonta al 1970 quan el folklorista, coreògraf i director de l’Esbart de Dansaire de l’Orfeó Gracienc, Lluís Trullàs, es va inspirar en els testimonis de Joan Amades al Costumari Català on confirmava que aquest ball havia existit a Torrelles, i va estrenar el ball de la Tal.lara el 24 de maig. També va ensenyar el ball a l’Esbart Sant Martí de Torrelles que el va presentar l’agost del mateix any a l’Ateneu Torrellenc. Avui en dia la Tal.lara és una dansa que segueix viva a Torrelles de Llobregat i la balla tothom qui ho desitja.

La Botifarrada

Des del 1984, la botifarrada popular és el sopar tradicional de divendres de Sant Pau que dóna el tret de sortida de la Festa Major. Organitzat per voluntaris torrellencs, ofereixen un sopar on ofereixen botifarres cuinades a la brasa elaborades als comerços de Torrelles i pa tradicional llonguet elaborat a les fleques del poble. Per llepar-se els dits!

Les Matinades

Les primeres matinades a Torrelles van tenir lloc l’any 1984. Les matinades tenen l’objectiu d’anunciar el nou dia a les 7 del matí trencant el silenci dels carrers adormits amb 7 coets que posen d’empeus a qualsevol. El toc de Matinades és la música que acompanya la tradicional comparsa i té origen a la segona metitat del segle XVIII, juntament amb els timbals i el soroll dels petards.

Molts dels veïns, al sentir les matinades, ofereixen coca, galetes i moscatell als participants, que els obsequien amb cançons d’agraïment. 

El concurs de l’Hereu i la Pubilla

El concurs té l’objectiu d’escollirl ‘Hereu i la Pubilla del poble. Els participants, (parelles que poden ser mixtes o no i de qualsevol edat), han de superar divertides proves mentals i físiques per demostrar que es mereixen el títol.

Programa d’activitats 2019 de la Festa Major de Sant Pau de Torrelles de Llobregat

Festa Major de Sant Pau de Torrelles de Llobregat 2019 - Programa d'activitats 1

 

Festa Major de Sant Pau de Torrelles de Llobregat 2019 - Programa d'activitats 2

Festa Major de Sant Pau de Torrelles de Llobregat 2019 - Programa d'activitats 3

Festa Major de Sant Pau de Torrelles de Llobregat 2019 - Programa d'activitats 4

Festa Major de Sant Pau de Torrelles de Llobregat 2019 - Programa d'activitats 5

Per saber quines altres festivitats hi ha aquest cap de setmana per gaudir en família,  consulta aquí el calendari de fires i festes de Catalunya mes a mes.