Cultura popularUncategorized

Aquest arquitecte reinventa les rajoles de Barcelona (i si en trobes una és teva!)

L’arquitecte Joan Juncosa reinventa les rajoles de Barcelona i les penja als carrers de la ciutat amb un nou concepte d’art urbà de “posar i treure” on el ciutadà pot interactuar amb l’obra. 

El projecte #Baldosasporelmundo ens convida a compartir el nostre lloc preferit i les seves rajoles han traspassat fronteres. 

Si en trobes alguna per Barcelona, l’artista te la regala, amb una condició: Endur-te-la al lloc que més t’agradi i compartir-lo amb el món.

Així que quan passegis per la ciutat, estigues atent! Potser et pots emportar una obra d’art a casa.

Aquest projecte neix de les ganes d’interactuar amb la ciutat i amb les persones. De trobar un fil conductor que unís Barcelona amb la gent que hi habita. Gent tan dispar, de llocs tan diferents. I aquest fil són les rajoles, els terres que trepitgem i que en Joan converteix en obres d’art.

 
 
 
 
 
Ver esta publicación en Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Una publicación compartida de Joan #elchicodelasbaldosas (@juncosa_bcn)

Com va començar tot plegat?

Com tantes històries, aquesta comença amb el Confinament. Vaig fer molta amistat amb els veïns de sota. Per motius de la vida van marxar de la ciutat. Al comiat els vaig regalar 4 rajoles pintades, inspirades en el paviment del nostre edifici, perquè recordessin els moments viscuts a Barcelona.

Un d’ells va dir que la penjaria a la plaça del seu poble. Que m’enviaria una foto. Els quatre van fer el mateix, una competició entre ells per mostrar els seus llocs de procedència. D’aqui neix el projecte de  #Baldosasporelmundo. D’emportar-se un trosset de Barcelona a canvi de compartir un trosset del teu lloc.

I quan veuen la rajola allà on la van posar, recorden Barcelona. Aquella època viscuda, que sempre portaran al cor. Però per la seva part va sorgir el desig de mostrar d’on venien. L’excepcional dels seus llocs de procedència. La voluntat d’ensenyar com és la seva terra.

Com funciona el projecte?

Penjo les rajoles per la ciutat. Així tothom pot participar-hi. Si et topes amb una rajola en una paret amb la firma juncosa_bcn, és teva! Si la despenges, al darrere hi trobaràs una nota on s’explica el projecte #baldosasporelmundo i que l’únic que has de fer per a quedar-te-la és compartir-la en el teu lloc preferit.

Al principi la gent no coneixia el projecte, i les rajoles es passaven dies al carrer. Però poc a poc la gent va començar a interactuar i un dia vaig rebre una notificació.

 Algú havia dut la seva a Turquia. El projecte funcionava! Des de llavors, han sigut molts els països on han viatjat les rajoles: Itàlia, Panamà, Argentina…

M’encanta veure els llocs que elegeixen qui les troba. El punt de vista, l’enquadrament… La gent s’ho curra molt!

Com són les rajoles?

La primera sorpresa és que les rajoles en realitat són llenços. Teles de 20x20cm sobre un bastidor de fusta. Així no pesen i es poden enganxar amb facilitat. Si fossin de ceràmica serien més fràgils. Així és molt fàcil que la gent se les pugui endur sense que es trenquin.

Els hi dono una primera capa amb pintura acrílica, que en podríem dir l’ànima. I a sobre textures, esprai i esquitxos.

El resultat, una peça clàssica molt vistosa i plena de colors.

Quantes rajoles de Barcelona has creat?

Més de 100! Però les possibilitats són infinites… El mateix disseny es pot fer en blau, en fúcsia, en turquesa.. Mai n’hi ha dues iguals.

Com tries les localitzacions? Tens algun motiu?

Si, el lloc on poso les rajoles de Barcelona és el més important. L’obra és la rajola, i el seu marc es el fons on va penjada. Intento buscar llocs desconeguts, fora dels eixos turístics famosos. Hi ha tanta bellesa en aquesta ciutat, tants racons…

Des de que has començat, com ha sigut l’acollida? 

Doncs molt bona, estic molt content. Crec que són unes peces que agraden molt i quan algú en troba una immediatament m’escriu i em diuen que els encanta! I això omple moltíssim.

Al teu Instagram també veiem panots, que ens en dius? 

Un dia, buscant on penjar una de les rajoles, vaig ensopegar perquè faltava un panot a la vorera. Amb la rajola a la mà, vaig veure que hi encaixava perfectament… i la idea ja es va posar dins del meu cap: restaurar el paviment.

Tot i que beuen de la mateixa font, aquest projecte es totalment diferent: els panots estan pensats per quedar-se, per tapar el forat existent.

Els podem trobar davant el mercat dels Encants o a Rosselló amb Av. Gaudí. Són peces de formigó, però a diferència de les seves companyes, aquestes també estan tunejades amb colors. Per evitar accidents i per embellir Barcelona, aquesta ciutat que tant m’estimo.

 
 
 
 
 
Ver esta publicación en Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Una publicación compartida de Joan #elchicodelasbaldosas (@juncosa_bcn)

CAP DE SETMANA - AGENDA CAP DE SETMANA - que fer avui - festes catalunya

2 thoughts on “Aquest arquitecte reinventa les rajoles de Barcelona (i si en trobes una és teva!)

  • Salut, volia posar-me en contacte amb Joan Juncosa, tindríeu un email o alguna altra cosa?

  • I tant, ara t’escrivim per mail i et donem el seu contacte 🙂

Comments are closed.