Activitats en famíliaFires de CatalunyaFires i Festes de Catalunya

Programa de Les Santes de Mataró 2018 – Festa Major de Mataró

Les Santes de Mataró son la Festa Major de la ciutat i enguany se celebren del 19 al 29 de Juliol en honor a Santa Semproniana i Santa Juliana.  Desde el 2010 son Festa Patrimonial d’interès Nacional. La festa major de Mataró dura 10 dies i els actes principals son els següents:

  • 24 de juliol. Cantada d’Havaneres.
  • 25 de juliol. Crida a la Festa Major i Nit Boja.
  • 26 de juliol. La Barra, Correguspira y Ball de festa Major.
  • 27 de juliol. Matinades, Anada a ofici, Missa de Les Santes, Passada y Fuegos.
  • 28 de juliol. Anada a la Residència, Ball de Dracs, Ball de Requisits de Festa Major i No n’hi ha prou!
  • 29 de juliol. Xeringada, Anem a Tancar, Espetec final i L’Albada.

Aquest any la programació ofereix una combinació d’actes tradicionals i de foc, música i espectacles familiars i de carrer per a tots els gustos. La festa convida altres seguicis festius: La Família Robafaves convida Los Gigantes de Zaragoza a participar en la Postal de Gegants i la Faràndula Gironina, nom del seguici festiu de Girona, són els convidats de l’Encesa, acte organitzat pel Ball de Diables de Mataró.

Totes les activitats són gratuïtes, excepte el concert dels Amics de les Arts (8 € )

 Programació musical de les Santes de Mataró 2018

Les santes ofereix un gran ventall de música amb estils diversos per arribar a tot tipus de públic. Durant els 11 dies de festa es podrà escoltar una quarantena de músics. Els caps de cartell de les Santes de Mataró 2018 són Rosario, Els Amics de les Arts i Txarango.

Rosario és una de les artistes més destacades. El dia 27 després dels focs artificials, a la platja del Varador es podrà veure en directe i gratuïtament l’artista que té més de 25 anys d’experiència. Una barreja de pop, flamenc, rumba, funk i ritmes llatins. En el mateix escenari es podrà veure a Txarango, Mataró Rumba All Stars, Germà Negre i la Suu gràcies a la festa solidària que organitzen l’Ajuntament i la Fundació El Maresme.

Es podrà gaudir d’altres grups com l’acordionista basc Kepa Junkera, els sempre festius Doctor Prats, el grup de swing Shaking’all, La Soul Machine i el grup de versions Morro’s Band. Participen grups locals com la Big Band Jazz Maresme amb el seu segon disc, l'”Orquestra de Mataró”, Joan Lorente, “GospelSons”, la Coral La Nota, la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme i el Cor Madrigalista.

El Club 105 s’encarrega de programar la Nit Boja del 25 de juliol on hi haurà dj’s de la cadena punxant música electrònica, projeccions i llums espectaculars.

Actes de cultura popular a Les Santes

L’estrenador de la festa és el valencià Josep Vicent Frechina. Activista que estudia la música i la cultura popular, a més és coeditor de la revista Caramella, responsable del Centre d’estudis d’Horta Norda i de l’Associació Tramús, i autor de l’obra La cançó en valencià, entre d’altres.

La seva conferència tracta sobre el model festiu mediterrani i les pràctiques musicals i culturals que comparteixen els pobles de les seves ribes.

El 28 de juliol arriben Los Gigantes de Zaragoza, són 12 gegants que representen els personatges populars i reals que van viure a la ciutat de Saragossa.

La Faràndula Gironina visitarà Mataró participant en l’Encesa del Ball de Diables de Mataró. La faràndula és el seguici festiu de moltes poblacions de la demarcació de Girona que fa més de 500 anys d’història.

Hi haurà altres colles convidades a les Santes de Mataró com els Diables de les Corts, els Diables de Sant Cugat, les figures de foc la Pàjara de Terrassa i la Cuca de Castellbisbal que participaran en l’Escapada a Negra Nit, els Diables de Molins de Rei, o els Dracs de Terrassa amb el Drac de Mataró i el Dragalió al Ball de Dracs.

Mataró tindrà una gran actuació castellera a través de tres grans colles del país: els Capgrossos de Mataró, els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa.

 

Programació familiar i teatre

L’espai Familiar proposa un munt d’activitats per gaudir en família i amistats als jardins del Nou Parc Central. Hi haurà espai de jocs, racó de contes, de pintura i dibuix, espai de dansa, escacs de taula i un racó per les històries menudes.

Es podrà gaudir d’espectacles diversos com del circ, el hip hop i de la música. Enguany s’estrena “Chicago”, una producció de l’Aula de Teatre de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, sota la direcció de Rubén Yuste i Marc Flynn.

Cal destacar dos espectacles de circ el “Koselig” de la companyia Cap i cua i “78 Tours” de la companyia de Los Muchachos.

El 25 de juliol és més petits podran gaudir de l’Esquitxada de colors i la guerra d’aigua entre blancs i vermells. I el 26 de juliol, el grup Embauka i l’espectacle “Campi qui pugui” animarà la Convidada de la Tarda guillada.

 

Programa de Les Santes de Mataró 2018

Consulta aquí el programa d’activitats del 19 al 29 de Juliol:

Programa Les Santes de Mataró 2018 - Dijous 19 de Juliol Les Santes de Mataró Programa 2018 Festa Major de Mataró Les Santes de Mataró Les Santes de Mataró Les Santes de Mataró Les Santes de Mataró Les Santes de Mataró Les Santes de Mataró

 

Campanyes solidàries i voluntariat

Mataró vol tenir una Festa cívica, per això es consoliden diferents campanyes com la dels gots solidares, la de voluntaris i la de Sensibilització per a la prevenció de riscos de Les Santes.

Els gots de Les Santes serà de plàstic reutilitzable com l’any passat i al juny es comença la campanya “Fes-te voluntari/a de les Santes” que fomenta la participació de la ciutadania amb l’organització de les diferents activitats de les Santes.

D’altre banda, la campanya de sensibilització per a la reducció de riscos de Les Santes promou la prevenció a través de diferents accions: sessions de sensibilització que volen arribar a centre de secundària i a les associacions veïnals. També hi ha sessions informatives per la seguretat als actes i el consum responsable d’alcohol. Aquest any es vol treballar per una Festa Major no sexista i sense violència a través d’elements gràfics visibles arreu de la ciutat.

Consulta la programació: www.lessantes.cat
Més informació: Martí López (93 758 23 61 / 664 22 10 94)

No er perdis cap festa! Consulta ara el calendari complert de Fires i Festes del 2018.