Activitats en familiaFires de CatalunyaFires i Festes de Catalunya

Festa Major de Reus 2018 – Del 24 al 29 de Juny

Arriba la Festa Major de Reus 2018 amb més de 200 actes on es presenten novetats a La Nit de Fer L’Índiu o la incorporació del Bou de Reus al Seguici Festiu.

Aquest any, la Festa Major farà èmfasi a la música celebrant la Ciutat de la Música 2018.

Durant aquests dies Sant Pere té programats 70 actes de cultura popular i una cinquantena d’actes i concerts musicals que són un reflex de la vitalitat cultural i tradicional de la ciutat. La Festa Major comença el dia de Sant Joan, amb el tradicional pregó a càrrec de Xavier Graset (periodista) i amb un concert posterior de l’Orfeó Reusenc a la Prioral amb motiu de celebració dels 100 anys de l’entitat reusenca. Fins al 29 hi haurà concerts al jardí de la Casa Rull, els cóssos, la Festa Major Petita, les Completes i hi haurà una nit especial en la programació de Barraques on tocarà Gertrudis, el Liceu a la Fresca, dos concerts del cicle Música als Terrats, un concert del cicle Vermusic i una festa musical de la mà del programa radiofònic “El Fricandó Matiner”.

Festa Major de Reus 2018

La novetat d’aquest any a l’acte de La Nit de Fer l’Índiu serà amb motiu dels seus 20 anys i inclourà com a element convidat el Ball de Cavelletes. Una altra novetat serà el Bou de Reus en els diferents elements festius que surten al Seguici de la ciutat amb motiu de celebració dels 675 anys.

El dia 29 de juny (Sant Pere) destaquen identitats que celebren el seu aniversari com la festa pels 40 anys de l’agrupament Escolta La Mulassa, el 50è aniversari de la Jove Cambra, que seran els convidats per l’alcalde a la Hissada de Bandera, i el centenari de l’Orfeó i els 20 anys del Ball de Cavallets.

Cartell de la Festa Major de Reus 2018

El cartell l’ha creat el dissenyador Guillem Castro, nascut a Reus l’any 1975. Té un gran interès pel món creatiu, heretat del seu pare.  El dissenyador fa aparèixer al cartell La Xiqueta de Reus  en part, per sreivindicar el paper de la dona a part de simbolitzar els reusencs. Va pensar a fer una escena divertida i fresca, incorporant a més la Tronada. El cartell representa la Mulassa carregada amb els trons i els mascles de la Tronada, guiada per la Xiqueta que anuncia l’arribada de Sant Pere.

Festa Major de Reus 2018 - Cartell

Concerts, vermut i revetlles

Aquest any tindran protagonisme els concerts vermut del jardí de la Casa Rull amb els concerts de Les Filomenes, Criatures, Inxa Brass Bad i la Banda de la Festa Major. A la plaça d’Anton Borrell, Tropical Orquestra, i Alli o Oli; Swing Latino, a la plaça de la Llibertat, la Nit de Marxa a la Palma i al Passeig de Mata, Go Fabri Open Air Festival Sant Pere 2018.

Pregoner de la Festa Major de Reus 2018

L’encarregat de llegir el pregó de la Festa Major 2018 serà el periodista Xavier Graset al Saló de Plens de l’Ajuntament de Reus el dissabte 24 de juny a les 20.00 h.

Moments centrals de la Festa

Els moments més centrals de la festa comencen el dia 24 al vespre, després del pregó. També es un moment molt intens el dia 28 al vespre, després de la tornada del Seguici de l’ofici de Completes cap a la plaça del Mercadal i el dia 29 al matí abans de l’actuació de lluïment de les festes d’enguany i al vespre, en finalitzar la professó.

En el Seguici participaran tots aquests grups: el Ball de Diables, el Ball de Pere Joan Barceló, la Víbria, el Drac, el Basilisc, el Lleó, els Nanos, la Mulassa, els Gegants, el Carrasclet, el Ball de Pastorets, el Ball de Galeres, el Ball de Cavallets, el Ball de Cercolets, el Ball de Prims, el Ball de Valencians, el Ball de Bastons de l’Esbart Santa Llúcia, el Ball de Mossèn Joan de Vic, el Ball de Gitanes, el Cos de Bastoners de l’Orfeó Reusenc, els Xiquets de Reus i l’Àliga.

Completes i la professó

El Solemne Ofici de Completes a l’església Prioral de Sant Pere ve inclòs amb l’obertura de l’arca de l’altar major. A la celebració es pot escoltar els Goigs de Sant Pere, acompanyats amb l’orgue de la Prioral. Seguidament trona el Seguici i el tradicional pilar caminant de la colla castellera dels Xiquets de Reus amb un recorregut des de la Prioral fins a la porta de l’Ajuntament. La festa continua amb els Gegants i el Bestiari.

La professó és un dels actes més importants de la festa. El dia 29 el reliquiari de Sant Pere inicia la baixada del Fossar Vell, porta a terme el repic de les campanes amb el Toc General i avisos pirotècnics.

El gran esclat de la festa es farà quan la imatge de Sant Pere arribi a la Prioral, on tornarà a l’urna de l’altar major. Després hi haurà els últims balls i la mostra piromusical a la plaça del Mercadal. Aquest any s’acaba la Festa Major amb música a la plaça de la Llibertat amb motiu de la Ciutat de la Música 2018.

Si no et vols perdre cap altre festa d’aquest mes no dubtis en visitar la nostra agenda de Fires i Festes